
Zapiekanka z mięsem mielonym w cieście francuskim
2021-09-20
Kremówka z malinami na cieście francuskim
2021-09-26Bita śmietana z likierem pistacjowym to świetny krem do tortów, deserów bezowych i babeczek. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Składniki na krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem:
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 60 ml likieru pistacjowego
- opcjonalnie: garść pistacji (niesolonych)
UWAGI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem
1
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% przelać do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach przez parę minut na gęsty krem.
2
Gdy tylko śmietana zgęstnieje, zmniejszyć obroty i dodawać wolnym strumieniem likier pistacjowy. Ubijać tylko do połączenia składników. Dodać obrane i drobno pokrojone pistacje (opcjonalnie).
3
Krem pistacjowy świetnie się komponuje z bezą, truskawkami, borówkami amerykańskimi i malinami. Smacznego!