
Ciasto kokosowe z galaretką
2022-01-02
Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
2022-01-06Orzechowo-czekoladowy krem o smaku michałków przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom klasycznych michałków. Krem na bazie śmietanki, mascarpone i michaszków świetnie się komponuje zarówno z jasnymi, jak i ciemnymi biszkoptami, ma stabilną konsystencję i wyśmienity smak.
Składniki na krem michałkowy z klasycznych michałków:
- 250 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g klasycznych michałków
- 150 g serka mascarpone
- 30 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wódki lub rumu
Przygotowanie
Krem michałkowy z klasycznych michałków
1
Cukierki michałki klasyczne drobno pokroić. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałeczki. Śmietankę przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione cukierki i czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy cukierki i czekolada się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol i wymieszać. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki (minimum 5 godzin).
3
Po kilku godzinach lub na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną masę michałkową oraz serek mascarpone. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 20 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. minutę do uzyskania gęstego kremu.
3
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Przechowywać w lodówce. Smacznego!