
Pizza hawajska
2021-05-19
Kawowe ciasto ze słomką ptysiową
2021-05-21Lubisz ciasta i desery o kawowym smaku? Ja uwielbiam :) Tym razem proponuję pyszny krem na bazie Inki i mleka w proszku.
Składniki:
- 120 ml mleka (np. 1,5%)
- 150 g mleka w proszku (ok. półtorej szklanki*)
- 100 g cukru
- 20 g kawy zbożowej Inka (ok. pół szklanki)
- 200 g serka mascarpone
Przygotowanie
kremu kawowego z mlekiem w proszku
1
Mleko (zwykłe) podgrzać w rondelku lub mikrofalówce (ok. 60 sekund przy mocy 900 W). Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać cukier oraz kawę. Ubijać mikserem przez 2 minuty na średnich obrotach, a następnie zwiększyć do maksymalnych i ubijać przez następne 3 minuty.
2
Dodać mleko w proszku i miksować przez 2 minuty. Następnie dodać serek mascarpone i krótko ubijać do połączenia składników.
3
Gotowym kremem posmarować blat tortu. Krem jest świetny również do deserów kawowych oraz ciast. Smacznego!