
Babeczki na jogurcie greckim z lukrem cytrynowym
2021-03-31
Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym na Wielkanoc
2021-04-01Fantastyczny krem maślany o smaku czekolady i wiśni nada Twoim deserom i wypiekom wyrazisty i bardzo ciekawy smak. Możesz nim udekorować babeczki lub przełożyć tort. Krem czekoladowo-wiśniowy przygotowuje się bardzo prosto i szybko, wystarczy kilka minut i pyszny krem gotowy.
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40 ml syropu z wiśni (najlepiej syrop odlany z domowej konfitury wiśniowej)
- 30 ml brandy*
- 30 ml amaretto*
Przygotowanie
kremu czekoladowo-wiśniowego
1
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na puszystą masę. Kakao wymieszać z cukrem pudrem i dodawać stopniowo łyżka po łyżce do masła, dalej miksując.
2
Wlać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać syrop z wiśni (ja odcedzam syrop z konfitury wiśniowej od kochanej mamusi :D). Krótko miksować. Dodać brandy i amaretto, chwilę mieszać mikserem.
3
Przy przekładaniu tortu tym kremem można dodać dobrze odcedzone wiśnie z konfitury i delikatnie wymieszać. Jeżeli krem ma służyć do dekoracji muffinek lub kruchych babeczek, schłodzić go przez ok. 20-30 minut w lodówce, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na babeczki. Krem można również wykorzystać do różnego rodzaju deserów. Smacznego!