
Surówka z czerwonej kapusty
2022-03-04
Sałatka z serem camembert i winogronem
2022-03-09Był bananowy biszkopt, to teraz jest krem bananowy. Delikatny krem o lekko piankowej konsystencji i mocnym bananowym smaku idealnie pasuje do ciast i tortów bananowych, czekoladowych i innych.
Składniki na krem bananowy:
- 3 banany (dojrzałe, ale nie brązowe)
- ok. 90 g białej czekolady
- 330 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Krem bananowy
1
Do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia.
2
W międzyczasie obrane banany zblendować z 2 łyżkami soku z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3
Białą czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować.
4
Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową i miksować do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (przez ok. 4-6 minut).
5
Krem przełożyć do pucharków lub na ciasto czy spody tortowe. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Do kremu można dodać pokrojone świeże banany lub inne owoce. Smacznego!