
Makaron z kurczakiem i migdałami w sosie cytrynowo-sojowym
2021-03-18
Czerwona polewa (drip) do tortów i ciast
2021-03-23Lubicie desery o kokosowym smaku? Polecam pyszny krem na bazie bitej śmietany oraz mascarpone, z pokruszonymi wafelkami kokosowymi, białą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Rewelacyjnie smakuje w połączeniu ze świeżymi truskawkami czy borówkami amerykańskimi. W torcie świetnie się komponuje z kremem z czarnej porzeczki, czekoladowym lub truflowym. Kokosowy krem pasuje również do babeczek oraz różnych deserów.
Składniki na krem kokosowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- ok. 100 g wafelków kokosowych typu Pryncypałki lub Princessa
- 50 g białej czekolady
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
kremu kokosowego z wafelkami i białą czekoladą
1
70 ml śmietanki przelać do małego rondelka i podgrzewać na słabym ogniu. Dodać połamaną na kawałeczki białą czekoladę i często mieszać. Uważać, by nie zagotować masy. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i wystudzić.
2
Schłodzoną śmietankę 30%, połowę serka mascarpone (125 g) oraz cukier puder przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3 minuty na puszysty krem.
3
Dodać wystudzoną śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach przez ok. 15 sekund, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 30 sekund. Dodać resztę serka mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijać.
4
Wafelki drobno pokroić lub pokruszyć i dodać do kremu razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać przez krótką chwilę mikserem na najniższych obrotach.
5
Do kremu można dodać ok. 50 ml likieru kokosowego lub Amaretto. Dana porcja kremu wystarczy do przełożenia jednego blatu tortu o średnicy ok. 25 cm (dość grubą warstwą) lub na ciasto z dużej blaszki (cieńsza warstwa). Kremu można również użyć do babeczek i różnych deserów. Smacznego!