
Lizaki bezowe
2022-10-02
Cynamonki – bułeczki cynamonowe
2022-10-05Spody do tortów oraz ciast z kremami zwykle są nasączane różnego rodzaju ponczami. Dzięki temu są bardziej wilgotne, a ciasta lepiej smakują. Poncz z tego przepisu nadaje ciastu bardzo subtelny migdałowy posmak i świetnie się sprawdza przy kremach na bazie mascarpone i bitej śmietany, jak również budyniowych.
Składniki na poncz kawowo-migdałowy:
- 200 ml mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
- 50 ml likieru kawowego
- 50 ml likieru o smaku migdałowym lub migdała w karmelu
- opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie
Kawowo-migdałowy poncz do ciast i tortów
1
Do wystudzonej kawy dodać likier kawowy oraz migdałowy (polecam "migdał w karmelu"). Opcjonalnie można dodać też cukier. Wymieszać.
2
Przygotowanym ponczem posmarować blaty tortu lub ciasta, zwracając szczególną uwagę na brzegi blatów. Ponczem kawowo-migdałowym można polać również biszkopty lub herbatniki do deseru.
3
Nasączone ciasto odstawić na ok. 30 minut do przegryzienia (można na dłużej), a następnie smarować kremem. Smacznego!