
Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
2021-01-25
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
2021-01-31Zwarzyła Ci się polewa czekoladowa? Nie panikuj! I absolutnie jej nie wyrzucaj :) Zwarzoną polewę czekoladową da się w bardzo prosty sposób uratować i nie będzie się ona niczym różniła od tej "udanej od pierwszej próby". Nawet nie będziesz do tego potrzebować magicznej różdżki, a jedynie odrobiny gorącej wody lub mleka :)
Przygotowanie
Jak uratować zwarzoną polewę czekoladową?
1
W czasie przygotowania polewy czekoladowej należy bardzo uważać, by nie dostała się do niej woda ani np. zimne mleko czy śmietanka, gdy już polewa zacznie gęstnieć. Jeżeli masa nagle zaczęła się rozwarstwiać, zrobiła się z niej mało apetyczna ciapka z wypływającym tłuszczem, mówimy, że polewa się zwarzyła. To nic strasznego! W żadnym wypadku nie należy jej wyrzucać. Polewę czekoladową można w bardzo prosty sposób uratować :)
2
Do rondelka ze zwarzoną polewą czekoladową wystarczy dodać 2-3 łyżki gorącej wody lub mleka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki z powrotem się połączą w jednolitą masę.
3
Po chwili podgrzewania polewa odzyska gładką i błyszczącą konsystencję. Można ją spokojnie wykorzystać do dekorowania ciast, tortów czy muffinek :) Smacznego!
20 Comments
Dziękuję! Uratowałam moją polewę na piernika 🙂
Bardzo się cieszę 😀 Wesołych Świąt!
Zastosowałam wszystkie porady a polewą dalej zaparzoną .czekolada 70% śmietanka 30% łyżka masła
Być może za krótki czas podgrzewania albo wina zastosowanej czekolady, trudno powiedzieć. Na przyszłość polecam taką polewę do ciast i tortów: Polewa czekoladowa
Ja od lat zawsze robię polewę z czekolad i czekoladowych figurek których dzieci nie zjadają. W misce nad gorącą wodą topię margarynę, do tego wrzucam połamane czekolady i mieszam. Co chwilę zestawiam miskę by temperatura nie była za wysoka. Zawsze było bez problemu. Tym razem wyszła katastrofa- kakaowy twaróg z olejem. Próbowałam zblendowac z odrobiną gorącej wody i mleka. Efekt końcowy- kakaowa guma, olej i spalony blender
Czasami niestety nie udaje się czegoś odratować :/ Oby takie przypadki zdarzały się jak najrzadziej 😉 P.S. czy przy dodawaniu gorącej wody, mleko również dodała Pani gorące?
Witam. Dziś pierwszy raz topiłam czekoladę, zwarzyła się i spojrzałam tutaj. Czekolada uratowana. Zastanawia mnie tylko, czy niektórzy potrafią czytać. Wyraźnie jest napisane, że PO dodaniu gorącej wody/śmietanki, PODGRZEWAĆ i mieszać póki się nie połączy wszystko ładnie ^^
Świetnie! Wiele rzeczy da się uratować lub zmienić w coś innego, trzeba tylko trochę cierpliwości i pomysłu 🙂
U mnie to samo. Ta porada nie działa na polewy ze śmietanką.
Myślę, że zawsze warto spróbować, nawet jeśli się raz nie uda. Przy zwarzonej polewie gorzej i tak już nie będzie 😉 A zawsze są szanse, że jednak uda się uratować polewę.
Działa 😊
🙂 🙂 🙂
Dziękuję! Bardzo się przydało i faktycznie działa 😁 pomogło też podgrzewanie w kąpieli wodnej
Super 🙂 🙂 🙂 Bardzo się cieszę 😀
trzeba sluchajcie dodawacie goracej wody duzo (np tej spod miski z kapieli wodnej) ale do skutku, nie wystarczylo 2 lyzki (mialem roztopione 4 czekolady) wiec po dodaniu duzej ilosci wody mieszaniu, cukier ktory nieroztopil sie zdolal sie roztopic, a czekolada ktora sie zeschła przywróciła do aksamitnego stanu
👍👍👍👍
Ja miałam roztopioną 1 czekoladę i dodałam 3 łyżki. Konsystencja w prawdzie była lepsza ale to nie wystarczyło i musiałam dodać jeszcze 2 łyżki. Wtedy była już gładka i gęsta. Naprawdę dobry sposób którego wcześniej nie znałam. Polecam
Cieszę się, że porada się przydała 😀 Pozdrawiam 🙂
Polewa uratowana 👍🏼 dziękuję ! Robiłam dokładnie według przepisu :))
Bardzo się cieszę 🙂 Udanych wypieków!