
Surówka z kapusty „jak u Chińczyka”
2021-08-10
Krem malinowy ze świeżych malin
2021-08-13Zdarzyło Ci się, że maliny przechowywane w pojemniczku w lodówce spleśniały? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te pyszne owoce, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Co należy przygotować?
- blachę, tackę lub płaski pojemnik o gładkim dnie
- kilka listków ręcznika papierowego
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Jak przechowywać świeże maliny?
1
Blachę do ciast, tackę lub inny płaski pojemnik wyłożyć ręcznikiem papierowym. Owoce bardzo delikatnie wysypać na blat kuchenny wyłożony ręcznikiem papierowym lub silikonową matą. Nadpleśniałe maliny należy od razu usunąć, bardzo miękkie lub rozpadające się najlepiej od razu spożyć. Zdrowe, sprężyste owoce natomiast bardzo delikatnie przekładać pojedynczo do wybranego pojemnika i układać obok siebie tak, by poszczególne maliny się nie stykały.
2
Maliny ułożone w rządki przykryć ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni, gdyż zerwane maliny podobnie jak truskawki są bardzo nietrwałe i szybko się psują.
3
Świeże maliny można wykorzystać do różnych deserów, ciast, koktajli, konfitur czy nalewek. Smacznego!