
Pączusiowe stworki – mini pączki na serku homogenizowanym
2020-01-05
Marynata do karkówki
2020-01-05Cała pasibrzuszkowa rodzinka uwielbia gyros z kurczaka. Pasuje do frytek, makaronu, ryżu i kaszy. Mięsko można z powodzeniem wykorzystać również do przyrządzenia smakowitej tortilli.
Składniki na gyrosa z kurczaka:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 600 g)
- 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: świeże zioła (rozmaryn, bazylia, mięta)
- opcjonalnie: 2-3 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
Przygotowanie
gyrosu z kurczaka
1
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę lub cienkie, długie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić przekrojone ząbki czosnku, podsmażyć chwilę i dodać mięso z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, słodką i ostrą papryką, posiekanymi świeżymi ziołami (opcjonalnie). Po chwili można dodać przyprawę kebab/gyros. Ilość przypraw zależy od tego, czy lubimy mocny, intensywny smak gyrosa czy raczej delikatny.
2
Po kilku minutach sprawdzić, czy mięso jest już dobrze usmażone. Powinno być miękkie, ale nadal soczyste. Podawać z ryżem lub makaronem i surówką. Kurczak gyros świetnie nadaje się też jako nadzienie do tortilli. Smacznego!