
Marynata na grilla pomidorowo-musztardowa
2021-06-04
Surówka do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
2021-06-08Chrupiący i aromatyczny chlebek grillowany z masłem czosnkowo-ziołowym. Idealny dodatek do potraw z grilla.
Składniki na 7 kromek:
- 40 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 lub 1/5 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
- szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina ziół prowansalskich lub świeże zioła (np. 1-2 listki mięty i po parę listków bazylii, rozmarynu, oregano)
- 7 kromek chleba
Składniki na 14 kromek:
- 80 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
- 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub świeże zioła (np. 2-3 listki mięty i po kilka listków bazylii, rozmarynu, oregano)
- 14 kromek chleba
Przygotowanie
grillowanego chleba z masełkiem czosnkowym
1
Miękkie masło (jeśli jest twarde lub prosto z lodówki, można podgrzewać stopniowo w mikrofalówce co jakiś czas mieszając, aż zrobi się miękkie, ale nie płynne) wymieszać w miseczce z przyprawami oraz ziołami. Jeżeli zioła są świeże, posiekać wcześniej na małe cząsteczki.
2
Przygotowanym masełkiem smarować chleb - po niepełnej łyżeczce na kromkę. Posmarowany chleb układać na tackach aluminiowych i grillować do zarumienienia, co jakiś czas obracając kromki na drugą stronę.
3
Gotowy chlebek jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Przepyszny! Smacznego :)