
Lizaki z pierniczków
2020-11-06
Roladki z kurczaka nadziewane serem, pieczarkami, papryką i ananasem
2020-11-09Bardzo prosty i szybki przepis na gofry. Idealny na śniadanie lub kolację na słodko :)
Składniki na gofry:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 130 g masła
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- półtorej łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
szybkich gofrów
1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
2
Cukier, jajka oraz cukier waniliowy miksować na wysokich obrotach przez 6-8 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
3
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste (może być nawet bardzo gęste). Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki i ponownie wymieszać.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. U mnie trwa to ok. 3 minut na mocy 5.
5
Gofry najlepiej smakują na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami (bitą śmietaną, dżemem, owocami itp.). Smacznego!