
Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba
2020-11-11
Wilgotne babeczki czekoladowe z cukinią i kremem
2020-11-12Chodzi za Tobą coś słodkiego? Wypróbuj przepis na pyszny, czekoladowy deser z ciasteczkami, bitą śmietaną i dżemem. To istna gratka zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym :)
Składniki na deser z kremem czekoladowym:
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 niedużego słoiczka dżemu porzeczkowego
- ok. 30 ciasteczek czekoladowych (z tego przepisu lub typu petitki)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 45 g)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
deseru z kremem czekoladowym i ciastkami
1
Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder ubić mikserem na puszysty krem. Masę podzielić na pół.
2
Czekoladę posiekać i rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce (na pełnej mocy przez 60 sekund, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia). Ostudzić.
3
Wystudzoną czekoladę dodać do połowy kremu. Krótko zmiksować. Dodać kakao i ponownie wymieszać mikserem do połączenia składników.
4
Do szklanek lub pucharków układać w następującej kolejności:
2-3 ciasteczka (najlepiej pokruszone, zwłaszcza jeśli są to petitki) 2 łyżeczki białego kremu 2 łyżeczki dżemu 3 ciasteczka 2 łyżki kremu czekoladowego 3 ciasteczka (najlepiej pokruszone)
5
Na wierzch wycisnąć przez szprycę cukierniczą resztę białego kremu. Udekorować odrobiną dżemu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!