
Buraczki z groszkiem i jajkiem
2019-12-08
Dip chrzanowy
2019-12-09Czebureki - coś na kształt dużych smażonych pierogów z mięsnym nadzieniem. Palce lizać! Niesamowity przysmak wywodzący się z kuchni Tatarów krymskich. Może służyć za główne danie obiadowe, jak również przekąskę czy zaskakujący poczęstunek dla gości.
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 480 g mąki pszennej tortowej lub typ 650 czy 550
- dodatkowo 80 g mąki do sparzenia
- półtorej łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki wódki
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Składniki na mięsne nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kefiru
- 5 łyżek zimnej wody lub rosołu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki suszonego majeranku
Przygotowanie
czebureków z mięsem
1
Przygotowanie ciasta parzonego: wodę zagotować razem z olejem i solą. Do wrzątku wsypać szybkim ruchem 80 g mąki i energicznie mieszać. Po krótkiej chwili wyłączyć ogień i mieszać dalej, aż masa stanie się jednolita i gładka, bez żadnych grudek. Odstawić do wystudzenia. Gdyby nie udało się rozetrzeć grudek, można skorzystać
z blendera.
2
Przygotowanie farszu: cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, trochę majeranku, soli i pieprzu, wlać kefir oraz 5 łyżek wody lub rosołu i wszystko dobrze wymieszać. Powstała masa będzie dość płynna, dzięki temu po rozgryzieniu czebureka ze środka będzie wypływał pyszny rosołek. Przykryć masę i odstawić.
3
Do przestudzonego ciasta wbić jajko i dobrze wymieszać mikserem. Wlać wódkę, wsypać pozostałą mąkę i bardzo dobrze ugnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
4
Ciasto po wyjęciu z lodówki ugniatać przez chwilę, podzielić na 10 równych części i cieniutko rozwałkować na placki o średnicy ok. 20-22 cm. Nakładać farsz, spłaszczyć go trochę i mocno zlepić brzegi placka palcami. Docisnąć brzegi widelcem.
5
Do garnka lub głębokiej patelni wlać niepełną butelkę oleju i dobrze rozgrzać na średniej mocy ognia. Smażyć pojedynczo lub po 2 sztuki na raz. Jeżeli czebureki są w całości zanurzone w oleju, czas smażenia trwa ok. 6-8 minut. Pod koniec tego czasu obrócić czebureki na chwilę na drugą stronę. Jeżeli natomiast jedna strona czebureka wystaje ponad poziom oleju, smażyć przez 5-7 minut z jednej strony, a następnie obrócić na drugą i smażyć przez kolejne 4-6 minut. Jeżeli czebureki bardzo szybko się przyrumieniają, zmniejszyć nieco ogień. Nie wyciągać czebureków zbyt szybko, żeby mięso zdążyło się ugotować. Po usmażeniu odsączyć czebureki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6
Gotowe czebureki można podawać z sosem, np. czosnkowym lub chrzanowym. Smacznego!