
Sałatka z arbuzem i jarmużem
2021-08-17
Beza Pavlova z kremem malinowym
2021-08-19Wyśmienite ciasto migdałowo-śliwkowe. Kolejna obowiązkowa pozycja w sezonie na śliwki. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, a zachwyca aromatem i smakiem.
Składniki na ciasto ze śliwkami i migdałami:
- 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
- ok. 50 g migdałów
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek wystudzonej czarnej herbaty
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto ze śliwkami i migdałami
1
Śliwki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przekroić na pół i usunąć pestki. Migdały włożyć do kubka i zalać wrzątkiem. Gdy woda przestygnie, wyciągnąć migdały i obrać ze skórek. Do połówek śliwek powkładać migdały. Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce.
2
Jajka ubijać z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez ok. 5-7 minut na puszystą jasną masę. Dodać mąkę, cynamon, skórkę cytryny, wystudzoną herbatę oraz rozpuszczone masło. Ubijać mikserem przez 1-2 minuty na jednolitą masę.
3
Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) posmarować odrobiną masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę śliwek (z migdałami) ułożyć na dnie tortownicy skórką do góry. Na śliwki wylać ciasto.
4
Na cieście ułożyć resztę śliwek skórką do dołu i delikatnie docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 60 minut.
5
Upieczone ciasto studzić w tortownicy na kratce. Całkiem wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!