
Jajka sadzone z awokado i papryką
2020-03-28
Domowy cukier waniliowy
2020-04-04Aromatyczny pełnoziarnisty chleb ziołowy. Puszysty, miękki i pachnący - polecam :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- pół garści siemienia lnianego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- opcjonalnie: garść słonecznika
- pół garści otrębów pszennych
- 2 szklanki* ciepłej wody
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Przygotowanie
pełnoziarnistego chleba ziołowego
1
Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wszystkie składniki (łącznie z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki). Miksować przez ok. 7-10 minut. Można ewentualnie ugnieść ciasto ręcznie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobinką oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
2
Wysmarować foremkę odrobiną oleju (może być foremka o szerokości ok.11 cm, długości od 30 do 38 cm). Przełożyć ciasto do foremki, przykryć ściereczką i pozostawić na następne 20-30 minut do rośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięty chleb można posypać odrobinką ziół lub płatków owsianych.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu):
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, - następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 50 minut.
Smacznego!
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, - następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 50 minut.
Smacznego!