
Bułki pszenne (drożdże instant)
2019-12-05
Pałeczki do chrupania
2019-12-06Świeże pachnące bułeczki na śniadanie lub kolację, do szkoły lub pracy. Twoja rodzinka na pewno je polubi :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650 lub tortowej typ 450
- 140 ml wody
- 140 ml mleka
- 3 łyżki oliwy
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
bułek pszennych
1
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Do wysokiego naczynia wlać ciepłe (letnie) mleko, wsypać 2 łyżki mąki i drożdże. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.
2
Pozostałą mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać sól, wodę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Po chwili wlać oliwę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki) przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do rośnięcia.
3
Na oprószonej mąką lub wysmarowanej odrobiną oleju stolnicy uformować z ciasta wałek. Podzielić go na 10 części zaczynając od środka i krojąc 5 części w lewo i 5 w prawo (lub na 8 części, jeśli chcesz otrzymać większe bułeczki). Każdą część formować w kuleczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 30-40 minut.
4
Podrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczyć i naciąć mocno nożem (można naciąć wzdłuż lub na krzyż, jak kto woli). Bułeczki oklapną, ale podczas pieczenia znów podrosną. Można też oprószyć bułki odrobiną mąki.
5
Piec w nagrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Smacznego!