
Składanie (odgazowanie) ciasta drożdżowego
2019-12-04
Serek do smarowania (z jogurtu naturalnego lub greckiego)
2019-12-04Puszyste, lekko słodkie bułeczki. Wystarczy posmarować masłem i już jesteś w smakowym niebie ;) Pysznie smakują do kawy lub kanapek z serkiem. Dzieci również się nimi zajadają. Bułki mleczne możesz spokojnie podać zamiast deseru :)
Składniki na bułki mleczne:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 300 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1/4 szklanki* cukru (ok. 50g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Składniki na posypkę:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść słonecznika/pestek dyni/sezamu/maku lub czarnuszki
Przygotowanie
bułek mlecznych
1
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozpuścić w wysokim naczyniu w 1/3 ciepłego (letniego) mleka (ok. 100 ml). Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.
2
Podgrzać w garnku pozostałe mleko (ok. 200 ml) wraz z masłem. Gdy masło się roztopi, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
3
Pozostałą mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać żółtka, ostudzone mleko (z rozpuszczonym cukrem i masłem) oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko razem zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do pieczywa (w kształcie spiralnych haków). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą, przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
5
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Najwygodniej zacząć od środka wałeczka i odkroić po 6 kawałeczków w lewą i w prawą stronę. Każdą część formować w rękach w kuleczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Następnie przykryć kuleczki ściereczką i odstawić do rośnięcia na ok. pół godziny.
6
Po tym czasie roztrzepać jajko z łyżką mleka i smarować wierzch każdej bułeczki. Następnie posypać bułki słonecznikiem lub innymi dodatkami. Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ok. 17-20 minut. Smacznego!