
Krem cynamonowy
2021-12-27
Ciasto kokosowe z galaretką
2022-01-02Bajaderka to jedno z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Uwielbiałam się nimi zajadać. Teraz przygotowuję bajaderki sama w domu, jako dodatek do kawy lub słodki upominek dla znajomych :)
Składniki na bajaderki:
- 400 g herbatników kakaowych
- 250 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- opcjonalnie: 4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 5 łyżek brandy, rumu lub nalewki owocowej
- 5 łyżek kakao + 4 łyżki do obtaczania
- 4 krople aromatu arakowego lub waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru do obtaczania
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu do obtaczania
Przygotowanie
Bajaderki
1
Herbatniki pokruszyć blenderem na drobną miazgę. Masło w temperaturze pokojowej, mleko zagęszczone słodzone, kakao, aromat oraz alkohol ubijać razem przez ok. 3-4 minuty mikserem.
2
Następnie dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać ręką. Masa powinna wyjść dość gęsta. Formować z masy wałeczki lub kuleczki o preferowanej wielkości (ja robię kuleczki mniej więcej o wielkości raffaello). Jeżeli ciężko jest uformować masę, wstawić na ok. 15-30 minut do lodówki, a potem lepić kuleczki lub wałeczki.
3
W osobnej miseczce wymieszać kakao z cukrem pudrem i cynamonem (opcjonalnie). Gotowe kuleczki obtaczać w w mieszance z kakao i odkładać na talerz (można wykorzystać opakowania po bombonierkach). Można część kulek obtoczyć w samym kakao, ale wtedy są dosyć gorzkie w pierwszym odczuciu ;)
4
Gotowe bajaderki schować do lodówki na co najmniej 5-7 godzin. Później można przechowywać dalej w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!