
Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
2021-03-01
Muffinki czekoladowe z nadzieniem miętowym
2021-03-03Bardzo prosta babka z kaszą manną. Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, trzeba jedynie odczekać, aż manna napęcznieje. Ciasto to przypadło do gustu moim dzieciom i ich gościom. Można je posypać cukrem pudrem lub zajadać z ulubionym dżemem :)
Składniki:
- 2 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki kefiru
- półtorej szklanki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Przygotowanie
babki z kaszy manny na kefirze
1
Kaszę mannę zalać kefirem. Dobrze wymieszać i odstawić na ok. 60 minut do napęcznienia.
2
Do napęczniałej manny dodać jajka, cukier i masło w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
3
Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać. Keksówkę o wym. 30x11 cm posmarować odrobiną masła i przelać do niej ciasto.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby góra za bardzo się przyrumieniała, a środek jeszcze nie był całkiem upieczony (ciasto lepiłoby się do patyczka), przykryć ciasto folią aluminiową.
5
Po upieczeniu studzić w foremce. Wystudzoną babkę wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem. Smacznego!