
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
2023-04-11
Kruchy spód do sernika lub innego ciasta
2023-04-13Brakuje Ci pomysłu na niedzielny obiad lub przyjęcie? Wypróbuj zrazy zawijane - roladki z mięsa wołowego duszone w pysznym sosie grzybowym. Nie są trudne do zrobienia, za to smaczne i sycące. Przygotowanie zrazów można podzielić na dwa etapy: jednego dnia przygotować mięso i zawinąć w roladki, a drugiego dnia podsmażyć i dusić. Ja przygotowałam mięso w piątek wieczorem, a dusiłam w niedzielę na obiad.
Składniki na zrazy z wołowiny w sosie z grzybów leśnych:
- 1 kg mięsa wołowego na zrazy
- ok. 40 g suszonych grzybów leśnych
- 3 kiszone ogórki
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 3 łyżki musztardy, np. sarepskiej
- 500 ml bulionu (lub przecedzonego rosołu, w ostateczności wody)
- pół czerwonej papryki
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: 50 ml wina półwytrawnego
- trochę smalcu lub oleju do smażenia
- 300 ml wody
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
1
Suszone grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać 300 ml wody. Odstawić na ok. 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotować przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć grzyby łyżką cedzakową, a wywar przelać do miseczki lub słoika (będzie potrzebny do przygotowania sosu). Ugotowane grzyby pokroić w drobne paski.
2
Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 5-7 cm. Następnie przekładać po kawałku do woreczka foliowego lub przykryć folią spożywczą i rozbijać tłuczkiem z obu stron na cienkie placki, uważać jednak żeby nie podziurawić mięsa.
3
Ogórki i paprykę pokroić w długie słupki. Rozbite plastry wołowiny oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie posmarować z jednej strony łyżeczką musztardy. Na krótszej krawędzi mięsa układać po 1-2 słupki ogórka i czerwonej papryki. Zawijać dość ciasno w roladkę i owinąć nicią kuchenną albo spiąć wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami do roladek, żeby zrazy w trakcie duszenia nie rozpadały się.
4
Zwinięte razy podsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając roladki. Następnie przełożyć do szerokiego garnka, zalać bulionem oraz wywarem z grzybów. Dodać pokrojone grzyby, pół łyżeczki soli, liść laurowy oraz majeranek.
5
Dusić pod przykryciem przez ok. 60-80 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia można dodać wino (opcjonalnie) i jeszcze przez chwilę dusić. Odlać ok. pół kubka sosu, przestudzić i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Z garnka wyciągnąć zrazy, a do sosu wlać mieszankę z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować dalej przez ok. 2 minuty.
6
Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi lub makaronem. Jako warzywny dodatek świetnie pasują buraczki, surówka z marchewki lub świeżych warzyw. Smacznego!