
Zielone ciasto Shrek
2021-05-08
Czekoladowy krem budyniowy
2021-05-10Aromatyczna marynata do piersi, udek lub skrzydełek z kurczaka. Idealna na grilla. Idealna na grilla. Serdecznie polecam na nadchodzący sezon grillowy :)
Składniki:
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- kilka listków świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- kilka listków świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
ziołowej marynaty do kurczaka na grilla
1
Podane proporcje pasują na ok. 1-1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi, udka, skrzydełka). Przyprawy oraz zioła wymieszać w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części.
2
Wymieszane przyprawy wetrzeć dokładnie w mięso z każdej strony. Przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy i delikatnie wymieszać. Pomiędzy filety, udka czy skrzydełka ułożyć pokrojone ząbki czosnku.
4
Mięso przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę-dwie do zamarynowania. Można też wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!