
Przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)
2020-01-04
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
2020-01-04Sos pomidorowy, bazylia i mięso mielone... To musi być pyszne :)
Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym:
- ok.170-200 g makaronu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
- połówka dużej czerwonej papryki
- połówka dużej żółtej papryki
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150-200 g przecieru pomidorowego
- 200 g żółtego sera
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym
1
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie podsmażyć mięso mielone na oliwie lub oleju rzepakowym razem przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. W trakcie smażenia dodać do mięsa sól, mieloną słodką i ostrą paprykę, pieprz do smaku i ewentualnie przyprawę do mięsa mielonego.
2
Paprykę żółtą oraz czerwoną pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (np. masłem lub margaryną). Do naczynia układać kolejno: ugotowany makaron, usmażone mięso, kukurydzę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, pomidory, przecier pomidorowy, kilka listków bazylii i tarty żółty ser.
4
Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut. Smacznego!