
Omlety z mascarpone i śliwkami
2021-09-05
Pomidorki koktajlowe w śmietanie
2021-09-07Bardzo ciekawy pomysł na dość szybki obiad - zapiekanka w cieście francuskim. Pyszne kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros w towarzystwie fasolki szparagowej i kukurydzy. Pomysłowe i bardzo smaczne :)
Składniki na zapiekankę gyros w cieście francuskim:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- odrobina pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie: 4-6 listków świeżej bazylii
- opcjonalnie: 2 listki mięty
- opcjonalnie: 5 listków cząbru
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 nieduża czerwona papryka
- 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- oliwa z oliwek do smażenia kurczaka
- ok. 100 g żółtego sera
Przygotowanie
Zapiekanka gyros z kurczakiem w cieście francuskim
1
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Dodać sól, pieprz czarny i ziołowy, słodką paprykę, półtorej łyżeczki przyprawy gyros oraz imbir. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek. Dodać pokrojony na 2-3 części czosnek i lekko przyrumienić. Dodać pokrojone i przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso zrobi się miękkie. W międzyczasie do mięsa dodać posiekane zioła (zamiast świeżych ziół można użyć np. mieszanki ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich).
2
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Ser żółty zetrzeć na średnich lub drobnych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Świeżą fasolkę szparagową przepłukać i odciąć końcówki. Jeżeli fasolka nie jest już młoda i ma twarde łykowate włókna, należy je usunąć. Następnie pokroić każdy strączek na 2-3 części. Mrożona fasolka nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki.
3
Ciasto francuskie ostrożnie rozwinąć i razem z papierem przełożyć do foremki keksówki o wymiarach ok. 25x12 cm w taki sposób, by po obu stronach dłuższej krawędzi wystawał płat ciasta. Do środka włożyć w następującej kolejności: pół fasolki szparagowej, połowę usmażonego kurczaka, 1/3 startego żółtego sera, połowę kukurydzy konserwowej i pół pokrojonej czerwonej papryki. Na wierzch posypać pół łyżeczki przyprawy gyros i dodać 1/3 startego sera. Następnie ułożyć warstwowo resztę fasolki szparagowej, kurczaka, kukurydzy, żółtego sera oraz papryki.
4
Przykryć nadzienie wystającymi płatami ciasta francuskiego na zakładkę, najpierw z jednej strony dociągając do krawędzi, potem z drugiej. Lekko docisnąć wierzch ciasta do nadzienia w środku. Odstający papier można odciąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut.
5
Jako dodatek do zapiekanki świetnie pasuje świeża sałata masłowa lub lodowa oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!