
Marynata ziołowa do karkówki z grilla
2021-07-31
Sernik z borówkami na spodzie z herbatników
2021-08-04Bardzo lubię dania z mięsem i dużą ilością warzyw. Tortilla jest jednym z nich. Zwykle podgrzewam placki tortilli na patelni, ale czasami dla odmiany zapiekam wrappy z nadzieniem w piekarniku. Obie wersje są pyszne :)
Składniki na zapiekane tortille:
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 4 placki do tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki imbiru
- 4 łyżeczki przyprawy gyros
- opcjonalnie: 1 listek mięty
- opcjonalnie: 3 listki cząbru
- opcjonalnie: 4 listki kocanki włoskiej (tzw. magi)
- oliwa lub olej do smażenia
- 7-8 rzodkiewek
- 4-8 liści sałaty masłowej, lodowej lub kapusty pekińskiej
- opcjonalnie: garść świeżego szpinaku
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- ok. 60 g tartego sera żółtego
Przygotowanie
Zapiekana tortilla z kurczakiem
1
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę lub cienkie, długie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić przekrojone ząbki czosnku, podsmażyć chwilę i dodać pokrojone mięso z kurczaka.
2
Doprawić solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i imbirem. Dodać posiekane świeże zioła (opcjonalnie) oraz przyprawę gyros. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolać trochę oliwy/oleju lub zwykłej wody. Po ok. 10 minutach sprawdzić, czy mięso jest już dobrze usmażone. Powinno być miękkie, ale nadal soczyste. Jeżeli jest twardawe, smażyć dalej na małym ogniu.
3
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w słupki. Majonez wymieszać z ketchupem, musztardą oraz sosem chilli. Na plackach tortilli rozsmarować po ok. 2 łyżki sosu. Pośrodku układać po 3-4 łyżki kurczaka, pozostawiając od spodu 1/4 część placka pustą. Dodać pokrojoną rzodkiewkę, kukurydzę, paprykę, tarty ser oraz jeszcze trochę sosu. Dodać szpinak oraz liście sałaty (w całości lub pokrojone).
4
Dolną krawędź placka zawinąć do góry na nadzienie, następnie zawinąć prawą krawędź do środka oraz lewą. Spiąć szpilką do roladek lub wykałaczkami.
5
Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-13 minut do lekkiego przyrumienienia.
6
Można podawać z frytkami, świeżą sałatą i zielonym ogórkiem lub surówką. Smacznego!