
Deser z kremem czekoladowym i ciastkami
2020-11-11
Szybkie gofry z bitą śmietaną, dżemem i owocami
2020-11-12Wilgotne czekoladowe babeczki z kawałeczkami czekolady i kremem z bitej śmietany oraz mascarpone to świetny pomysł na wykorzystanie resztek cukinii, która po upieczeniu nie jest w ogóle wyczuwalna. To dzięki niej babeczki są takie mokre i smakowite :)
Składniki na muffinki:
- miąższ wydrążony z dość dużej cukinii
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- 120 g cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- niepełna łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: skórka starta z połowy cytryny
Składniki na krem:
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
Przygotowanie
wilgotnych babeczek czekoladowych z cukinią i kremem
1
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski. Miąższ wydrążony ze środka dużej lub średniej cukinii zmielić blenderem.
2
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Olej, cukier, sól, jajka i aromat ubić mikserem na kremową masę. Dodać zblendowaną cukinię oraz skórkę cytryny. Wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki oraz posiekaną czekoladę. Krótko zmiksować.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych i wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-35 minut.
4
Upieczone muffinki studzić przez ok. 15 min przy uchylonym piekarniku. Następnie wyciągnąć z foremek i odstawić do całkowitego wystudzenia.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU: śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder ubić mikserem na puszysty krem. Można podzielić na 3-4 części i dodać różne barwniki spożywcze. Gotowym kremem udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!