
Sernik pieczony z galaretką i owocami
2023-04-16
Jajka faszerowane z pieczarkami
2023-04-19Idzie majówka, więc podrzucam przepis na świetny sos do dań z grilla. Tzatziki z rzodkiewką oraz dodatkiem musztardy francuskiej rewelacyjnie pasują również do ziemniaczków z ogniska lub piekarnika.
Składniki na sos tzatziki z rzodkiewką:
- 150 g twarożku grani lub serka wiejskiego
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu (w zależności od preferencji)
- 3 rzodkiewki
- 1 średni ogórek
- opcjonalnie: 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Tzatziki z rzodkiewką
1
Rzodkiewkę i ogórka bardzo drobno pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać twarożek grani lub serek wiejski, majonez, jogurt naturalny oraz typu greckiego. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam też dodanie musztardy francuskiej.
2
Odstawić na minimum 30 minut do przegryzienia. Przechowywać w lodówce. Dip wyśmienicie pasuje do pieczonych ziemniaczków, rożnego rodzaju mięs oraz dań z grilla. Z powodzeniem może zastępować gzik do ziemniaków pieczonych w mundurkach lub ogniska. Smacznego!