
Sos jogurtowy
2020-03-03
Trufle czekoladowe miętowe
2020-03-11Pyszne czekoladowe trufle o smaku whisky. Intensywny aromat i smak skusi każdego ;)
Składniki na trufle:
- ok. 90 g kruchych herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- ok. 100 g rodzynek
- 4 łyżki whisky
Dodatkowo do obtaczania:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 4-6 małych wafli
- opcjonalnie: wiórki kokosowe
Przygotowanie
trufli czekoladowych z whisky
1
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub najlepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do rodzynek dodać 2 łyżki whisky i rozdrobnić blenderem (ewentualnie nie dodawać alkoholu i drobno posiekać nożem).
2
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wlać do pokruszonych herbatników. Dodać miękkie masło, cukier puder, kakao i pozostały alkohol. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Pod koniec dodać rozdrobnione rodzynki.
3
W osobnej miseczce wymieszać kakao oraz cukier puder przeznaczony do obtaczania. Wafle (opcjonalnie) bardzo drobno pokruszyć lub zetrzeć do drugiej miseczki. Z masy czekoladowej formować małe kulki i obtaczać w kakao z cukrem pudrem, pokruszonych waflach lub wiórkach kokosowych.
4
Kuleczki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić na minimum 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie trufle można przechowywać dalej w lodówce lub w temperaturze pokojowej (o ile nie jest zbyt gorąco). Jeśli trzymasz trufle w lodówce, wyjmij je przynajmniej 15 minut przed podaniem, żeby nie były twarde. Smacznego!