
Kawowa Pavlova – beza idealna
2023-10-17
Roladki z tortilli z łososiem i bazylią
2024-01-28Szukasz pomysłu na tort? Polecam pyszny bananowo-czekoladowy duet. Puszysty biszkopt bananowy przełożony dwoma kremami i zwieńczony polewą czekoladową to świetny pomysł zarówno na poczęstunek dla dzieci, jak i dorosłych.
Składniki na biszkopt bananowy:
- 5-6 dojrzałych bananów (mogą być całkiem brązowe)
- 3 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 225 g cukru
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki soli
- 15 kropli aromatu waniliowego
Składniki na krem bananowy czekoladowy:
- 2 dojrzałe banany + 1 banan do pokrojenia (opcjonalnie)
- ok. 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- półtorej łyżeczki żelatyny
- 1 płaska łyżka kakao
Składniki na krem bananowy jasny:
- 2 banany (dojrzałe, ale nie brązowe) + 1 banan do pokrojenia (opcjonalnie)
- ok. 50 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- półtorej łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek śmietany 18 %
Przygotowanie
Tort bananowo-czekoladowy
1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU BANANOWEGO: banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Cukier, olej i jajka ubijać przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem na gładką masę. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wylać ciasto i w razie potrzeby delikatnie wyrównać.
2
Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać ciasto jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeżeli ciasto wybrzuszy się na środku, jeszcze ciepłe wyciągnąć z tortownicy i obrócić do góry nogami. Zostawić tak na parę godzin do całkowitego wystudzenia. Pod wpływem własnego ciężaru ciasto trochę się wyrówna. Całkiem wystudzony biszkopt bananowy przekroić na 3 blaty. Do krojenia najlepiej użyć długiego noża z ząbkami (jak do krojenia chleba). W przeciwieństwie do zwykłych biszkoptów spody z ciasta bananowego są wystarczająco wilgotne i nie trzeba ich dodatkowo nasączać żadnym ponczem.
3
PRZYGOTOWANIE KREMU BANANOWEGO JASNEGO: do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia. W międzyczasie obrane banany zblendować z sokiem z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
4
Białą czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować. Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową i miksować do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (przez ok. 4-6 minut).
5
PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWEGO KREMU BANANOWEGO: Do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia. W międzyczasie obrane banany zblendować z sokiem z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
6
Gorzką lub mleczną czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować. Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową oraz kakao i miksować przez kolejne 3-5 minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
7
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: do kubka wlać 3 łyżki zimnej wody. Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek.
8
Masło pokroić na nieduże kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać na słabym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masło zacznie się roztapiać, zmniejszyć ogień do minimum i wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Mieszać energicznie trzepaczką kuchenną, aż masa zrobi się gładka i jednolita. Zdjąć z ognia i na chwilę odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masę chwilkę przestudzić i do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany 18%. Dokładnie wymieszać.
9
W tortownicy ułożyć dolny blat ciasta. Na cieście rozłożyć plasterki pokrojonego banana (opcjonalnie), a następnie posmarować jasnym kremem bananowym. Przykryć środkowym blatem bananowym i posmarować czekoladowo-bananowym kremem. Na kremie ułożyć plasterki banana (opcjonalnie). Przykryć górnym blatem ciasta bananowego.
10
Na górną warstwę ciasta wylać polewę czekoladową i wyrównać szpatułką. Wstawić do lodówki do stężenia. Tort można udekorować tartą czekoladą i plasterkami banana lub innymi owocami. Smacznego!
8 Comments
Super wygląda
Dziękuję 🙂 Tak też smakuje 🙂
Wyszedł wspaniały i wszyscy w firmie natychmiast go zjedli (22 osoby). Niektórzy też pieką sami, inni kuują w sklepach ale ani razu nie zniknęło całe ciasto w 1 dzień (zazwyczaj 2-3 dni)
Bardzo się cieszę!!! U nas też ciasta szybko znikają 😀
Śmietana 18% zniknęła z przepisu na polewę. może miało tam je nie być?
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Śmietana wróciła do przepisu w pkt.8 🙂
Co z tą śmietaną ,która jest wymieniona w składnikach na polewę?
Przepraszam, już jest z powrotem informacja o śmietanie – w pkt.8.