
Pieczone żeberka – miękkie i soczyste
2023-04-26
Klopsiki w sosie pomidorowym
2023-06-14Ciekawy i smaczny pomysł na niecodzienną przekąskę czy obiad. Tarta z łososiem i mozzarellą pachnie bardzo aromatycznie, pięknie się prezentuje i znakomicie smakuje.
Składniki na tartę z łososiem i mozzarellą:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g wędzonego łososia
- 3 pomidory
- 125 g mozzarelli
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka łodyżek szczypiorku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Tarta z łososiem i mozzarellą
1
Schłodzone ciasto francuskie ostrożnie rozwinąć i delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie wyłożyć ciastem formę do tarty. Dobrze docisnąć ciasto do dna oraz brzegów foremki. Ponakłuwać widelcem i schować na ok. 15 minut do zamrażarki. Pozostałe ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm.
2
Pomidory zalać na 1-2 minuty wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i odstawić.
3
Do głębokiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, sól oraz szczyptę pieprzu. Mieszać trzepaczką kuchenną do uzyskania jednolitej masy.
4
Mozzarellę pokroić na dość cienkie plasterki, a następnie poukładać naprzemiennie z plastrami wędzonego łososia na cieście. Dodać pokrojone pomidory i zalać mieszanką z jajek i śmietany.
4
Posypać posiekanym szczypiorkiem i bazylią. Na wierzchu ułożyć w kratkę paski z ciasta francuskiego (przeplatając naprzemiennie).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego!