
Sałatka z paluszkami surimi, serem i jajkiem
2021-01-15
Mini pączki z dodatkiem mąki kukurydzianej
2021-01-18Gdy zrobisz szyszki z masy krówkowej i nie chcesz się dzielić nimi z dziećmi... To chyba może świadczyć tylko o jednym, że są przepyszne ;P
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego
- 400 g masy krówkowej kajmak
- 100 g masła
- 1 czubata łyżeczka kakao
Przygotowanie
szyszek z ryżu preparowanego
1
Masło roztopić w garnku na małym ogniu. Dodać kakao i masę krówkową. Przez cały czas mieszając (np. trzepaczką) podgrzewać przez 5-8 minut do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Masa w pewnym momencie może sprawiać wrażenie, jakby się zwarzyła, należy dalej delikatnie podgrzewać i mieszać, aż się połączy w gładką masę.
2
Wyłączyć ogień. Dodać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia.
3
Następnie zmoczyć ręce wodą i formować małe kuleczki. Układać na papierze do pieczenia lub do papilotek do mini babeczek. Gdy masa zacznie się za bardzo kleić do rąk, zmoczyć ręce ponownie.
4
Gotowe szyszki wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. Smacznego!