
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem
2021-08-16
Powidła śliwkowe z cukinią
2021-08-17Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Smakuje rewelacyjnie i znika ze stołu w błyskawicznym tempie.
Składniki na ciasto maślane ze śliwkami:
- 8 śliwek (żółtych lub fioletowych)
- 1 szklanka* mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła + odrobina do posmarowania formy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Szybkie ciasto maślane ze śliwkami
1
Śliwki umyć, lekko osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki, a następnie każdą połówkę pokroić na 3 plasterki. Dno oraz boki tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć śliwki i posypać je cynamonem (najlepiej przez drobne sitko).
2
Masło razem z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5-7 minut na puszystą jasną masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz jajka. Ubijać ponownie mikserem przez ok. 1-2 minuty na jednolitą masę.
3
Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej śliwkami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 45-55 minut.
4
Upieczone ciasto przestudzić, a następnie przeciągnąć nożem wzdłuż wewnętrznej krawędzi tortownicy, zdjąć obręcz i ułożyć ciasto do góry nogami na paterze. Za pomocą długiego noża oddzielić ciasto od dna tortownicy.
5
Gdy ciasto całkiem przestygnie, posypać cukrem pudrem. Smacznego!