
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką bezową
2021-05-25
Szybkie i wilgotne ciasto czekoladowe
2021-05-29Bardzo prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie z pyszną polewą czekoladową. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 270 g śmietany 18%
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 5 łyżek kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu waniliowego lub arakowego
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek kakao
- 7 łyżek mleka
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie
szybkiego ciasta czekoladowego na śmietanie
1
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Jajka ubijać z cukrem przez ok. 5 minut mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Przesiane suche składniki dodać do ubitych jajek. Wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
2
Dodać aromat i śmietanę. Miksować krótko na niskich obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
3
Blachę o wymiarach ok. 12 x 30 cm (może być trochę krótsza) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i wyrównać szpatułką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić na kratce.
4
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i cały czas mieszając (łyżką lub trzepaczką) podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zyska jednolitą konsystencję, a cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 2-4 minuty do lekkiego przestudzenia.
5
Gdy ciasto wystygnie, odkroić wierzchnią warstwę, żeby wyrównać górę. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto.
6
Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!