
Ajerkoniak czekoladowy – domowy likier jajeczny
2021-07-20
Grillowana karkówka w marynacie z powideł
2021-07-23Mizeria to chyba jedna z najbardziej popularnych sałatek. Mimo, że składa się prawie z samych ogórków, to jednak w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Sposób, jaki znam od dzieciństwa odbiega nieco od klasycznej polskiej mizerii. U nas nazywało się to po prostu sałatką z ogórków i robiło się bardzo szybko.
Składniki na surówkę z ogórków:
- ok. 600 g ogórków (7-10 niedużych ogórków gruntowych)
- 2/3 łyżeczki soli*
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 5-7 łyżek śmietany 18% lub 12%
* Ilość soli, pieprzu i śmietany zależy od indywidualnych preferencji, jedni wolą delikatną sałatkę, a inni mocno doprawioną.
Przygotowanie
Sałatka z ogórków (szybka mizeria)
1
Ogórki umyć, odciąć cienko końcówki i obrać. Jeżeli ogórki są nieduże i świeżo zerwane (najlepiej z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka), nie ma konieczności ich obierania. Pokroić ogórki na bardzo cienkie talarki (np. za pomocą obieraczki) lub przekroić w poprzek, a następnie pokroić na plasterki o grubości od 4 do 10 mm (jak w moim domu rodzinnym).
2
Do ogórków dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
3
Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!