
De volaille z masłem lub serem w płatkach kukurydzianych
2020-02-27
Sos musztardowy do sałatek
2020-02-29Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą pasuje do różnych dań (mięsa, ryb, kanapek). Sałatkę można śmiało przygotować wieczorem, przechować w lodówce, a następnego dnia zabrać do pracy. Świetnie się komponuje z kaszą gryczaną, jęczmienną perłową czy bulgur, zwłaszcza gdy do kaszy dodamy drobno pokrojony ser typu feta. Taki posiłek świetnie się sprawdzi jako lunch w pracy lub pełnowartościowy obiad 🤩
Składniki:
- 1 mała łodyga selera naciowego (lub pół dużej)
- 5 liści sałaty lodowej
- pełna garść rukoli
- pełna garść roszpunki
- 1 mała marchewka
- 1/3 cukinii
- pół dużego ogórka
- 1 pomidor
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół puszki kukurydzy konserwowej
Przygotowanie
surówki z cukinią, rukolą i kukurydzą
1
Oliwę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i sokiem cytrynowym. Odstawić do przegryzienia.
2
Cukinię pokroić na plasterki, a każdy plasterek na 4 części. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić na cienkie paski (można najpierw pokroić obieraczką na cienkie plastry, a następnie na paseczki), ogórek na połówki plasterków, seler na plasterki, pomidor w kostkę lub drobne piórka.
3
Pokrojone warzywa, rukolę, roszpunkę i kukurydzę konserwową przełożyć do salaterki, polać wcześniej przygotowanym sosem i wymieszać.
4
Surówka od razu jest gotowa do spożycia. Pasuje do różnych dań (mięsa, ryb, kanapek). Sałatkę można śmiało przygotować wieczorem, przechować w lodówce, a następnego dnia zabrać do pracy. Świetnie się komponuje z kaszą gryczaną, jęczmienną perłową czy bulgur, zwłaszcza gdy do kaszy dodamy drobno pokrojony ser typu feta. Taki posiłek świetnie się sprawdzi jako lunch w pracy lub pełnowartościowy obiad. Smacznego!