
Zapiekana tortilla z kurczakiem
2021-08-04
Kurczak z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii
2021-08-07Sernik... Jedna nazwa, a tyle receptur - sernik na zimno, pieczony, z owocami, kruszonką, galaretką, polewą itd. Każdy może wybrać coś dla siebie. W letnim sezonie zaś szczególnie polecam sernik z borówkami i kruszonką na lekkim spodzie z herbatników.
Składniki na spód i kruszonkę:
- 150 g ciastek typu petitki
- 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 4 białka
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- ok. 250 g borówek
- opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie
Sernik z borówkami na spodzie z herbatników
1
Ciastka pokruszyć blenderem (lub za pomocą wałka) na drobne okruszki. Dodać cukier trzcinowy lub zwykły, cynamon oraz roztopione (w rondelku lub mikrofalówce) masło. Dobrze wymieszać. 2/3 masy przełożyć do małej tortownicy (o średnicy ok. 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podociskać łyżką lub palcami, żeby utworzyć zwarty spód.
2
Twaróg, cukier, skórkę cytryny, cukier waniliowy oraz żółtka utrzeć blenderem na gładką masę.
3
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Przełożyć porcjami do masy twarogowej i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć masę na spód z ciastek.
4
Na masę serową wyłożyć 2/3 borówek. Powciskać do masy. Delikatnie wyrównać łyżką. Na wierzch wysypać resztę pokruszonych ciasteczek. Ostrożnie podociskać palcami, żeby utworzyć zbitą warstwę.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 60 minut. Wystudzić w foremce na kratce.
6
Wystudzony sernik udekorować pozostałymi borówkami i listkami mięty (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce. Smacznego!