
Parówki w cieście francuskim
2020-01-14
Cytryna w miodzie (na przeziębienie)
2020-01-16Pulchne, puszyste i bardzo smaczne serniczki z makiem. Idealne na śniadanko lub kolację dla maluszka lub jako słodka przekąska do kawy.
Składniki na serniczki z makiem:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki owsianej, orkiszowej, migdałowej lub pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego lub białego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka maku
- skórka starta z 1/3 cytryny
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Dodatkowo (opcjonalnie):
- 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania serniczków
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- 2-3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu
- sos czekoladowy
Przygotowanie
serniczków z makiem
1
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką do połączenia. Formować w rękach w kształt kulki, lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron do zarumienienia. Z jednej porcji wychodzi ok. 11 mini-serniczków o średnicy 5 cm. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy.
2
Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!