
Przystawki z gofrów kukurydzianych
2020-11-18
Pizza z szynką i pieczarkami – ciasto z automatu do chleba
2020-11-20Domowy serek chrzanowy możesz przygotować w parę minut. Wystarczy jogurt naturalny, trochę chrzanu, soli i pieprzu. Możesz nim smarować kanapki, tosty lub wytrawne naleśniki. Serek chrzanowy również idealnie się nadaje do przystawek z ciasta francuskiego, placków tortilli czy gofrów.
Składniki na serek chrzanowy:
- 1 duży kubek (ok. 400g) jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii w składzie
- 1 czubata łyżeczka chrzanu
- sól do smaku
- szczypta pieprzu
Ponadto będzie potrzebne:
- pieluszka tetrowa lub duża gaza
- Jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić
Przygotowanie
serka chrzanowego z jogurtu naturalnego
1
Tetrową pieluszkę lub gazę wyłożyć na sitko (gazę złożyć na 3-4 części). Sitko ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż mniej więcej połowa zawartości wycieknie lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę.
2
Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można lekko docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób sakiewka była jak najbardziej zwarta. Wstawić całość do lodówki na dwie doby.
3
Po dwóch dniach przełożyć serek do miseczki. Dodać chrzan, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
4
Tak przygotowanym serkiem można smarować kanapki, tosty lub wytrawne naleśniki. Serek chrzanowy również idealnie się nadaje do przystawek z ciasta francuskiego, placków tortilli czy gofrów. Smacznego!