
Sałatka jarzynowa w wiosennej odsłonie
2020-02-23
Naleśniki (wersja podstawowa)
2020-02-25Gustowna sałatka z wędzonym łososiem. Świetna na szybki lunch lub lekką kolację. Mix warzyw, łosoś i jajka otulone wyrazistym sosem musztardowym. Szybko, pysznie i zdrowo!
Składniki podstawowe:
- ok. 100 g wędzonego łososia
- 4-5 dużych liści sałaty lodowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżeczki ziarenek sezamu
- duża garść rukoli
- duża garść roszponki
- niepełna garść kiełków rzodkiewki
- opcjonalnie: niepełna garść kiełków fasoli mung
- 2 pomidory
Składniki na sos musztardowy:
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie
sałatki z łososiem i jajkiem
1
Sok z cytryny wymieszać z jogurtem i musztardą. Odstawić do przegryzienia.
2
Sezam (ja miałam akurat biały niełuskany) przez chwilę prażyć na suchej patelni. Każde jajko pokroić na 8 części. Pomidory pokroić w cienkie piórka. Sałatę lodową porwać rękami na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na drobne części. Fasolę mung przekroić wpół.
3
Warzywa oraz jajka przełożyć do miski. Część warzyw można odłożyć na bok i zostawić na koniec do dekoracji. Polać sosem i wymieszać. Posypać prażonym sezamem.
4
Sałatkę można spożywać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!