
Karczek pieczony z ziemniakami i papryką
2020-04-06
Pieczeń z mięsa mielonego
2020-04-14Jajka w nieco innej odsłonie na święta :) Roladki z tortilli z pastą jajeczną to świetny pomysł na zdrową i smaczną przekąskę świąteczną. Ozdobią świąteczny stół i zaspokoją apetyt :)
Składniki na pastę jajeczną:
- 2 ugotowane na twardo jajka
- półtorej łyżki majonezu
- szczypta soli
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka chrzanu
- opcjonalnie: odrobinka słodkiej papryki w proszku
Pozostałe składniki:
- 1 placek tortilli
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 długa marchewka dla ozdoby
- kilka plasterków cukinii
Przygotowanie
roladek z tortilli z pastą jajeczną
1
Jajka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, pieprz, majonez, chrzan i wymieszać.
2
Paprykę pokroić w słupki. Zaokrąglone końcówki słupków odciąć, by były proste. Na placku tortilli rozsmarować pastę jajeczną w taki sposób, by zostawić puste miejsce z prawej strony (ok. 1/4 placka). Paprykę ułożyć w dwa rządki. Następnie ułożyć kukurydzę.
3
Zawinąć placek dość ciasno w rulon zaczynając od lewej strony. Owinąć placek folią aluminiową i schować na minimum 1 godzinę do lodówki (można też na całą noc). Wyciągnąć roladę z lodówki ok. 30 minut przed podaniem. Ściągnąć folię i pokroić szerokim i ostrym nożem na 10 części. Jeśli roladki się rozłażą, ścisnąć lekko.
4
Dla ozdoby można pokroić surową marchewkę obieraczką na podłużne cienkie plasterki. Następnie owinąć plasterkami marchwi poszczególne roladki i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozwijały. Cukinię pokroić na plasterki o grubości ok. 7-10 mm. Na każdym plasterku ustawić roladkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ułożyć na wybranych roladkach i ostrożnie przymocować wykałaczką. Kilka plasterków marchewki zwinąć w ciasny rulonik i nabić na wykałaczki wystające z pomidorków. Smacznego!