Tort bananowo-czekoladowy
Tort bananowo-czekoladowy
2024-01-24
Puszysty keks z daktylami
Puszysty keks z daktylami
2024-02-01
Tort bananowo-czekoladowy
Tort bananowo-czekoladowy
2024-01-24
Puszysty keks z daktylami
Puszysty keks z daktylami
2024-02-01
Gdy masz mało czasu, a musisz wyczarować pyszną przekąskę, z pomocą przychodzą placki tortilli. Można je przygotować na różne sposoby, np. z łososiem i bazylią.

Składniki na roladki z tortilli z łososiem:

  • 1 placek tortilli (np. grillowanej)
  • pół niedużej papryki czerwonej
  • kilka listków bazylii (ewentualnie szpinaku)
  • 100 g łososia
  • ok. 75 g serka twarogowego o smaku chrzanowym lub śmietankowym

Przygotowanie

Roladki z tortilli z łososiem i bazylią

1
Serek twarogowy rozsmarować na placku tortilli. Następnie rozłożyć na nim plasterki łososia, pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz listki bazylii (ewentualnie szpinaku).
2
Placek możliwie ciasno zrolować, a następnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3
Przed podaniem pokroić zwiniętą tortillę ostrym szerokim nożem na 10-12 roladek. Docisnąć palcami, jeśli roladki się rozpadają. Smacznego!

2 Comments

  1. Ślinka cieknie pisze:

    Czy to jeszcze przekąska, czy już kulinarna poezja? Serio, jakby ktoś wziął kawałek nieba, dodał odrobinę magii i zamienił go w jedzenie. Tortilla miękka jak poduszka, łosoś wędzony na zimno – delikatny i pełen smaku, a bazylia? Dodaje świeżości i aromatu, który unosi się w powietrzu.

    To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Smak, wygląd, konsystencja – wszystko gra. Nie powstydziłyby się tego najlepsze bistro w Krakowie. A co najlepsze, przepis jest prosty i klarowny, więc nawet kulinarny laik sobie poradzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.