
Tort bananowo-czekoladowy
2024-01-24
Puszysty keks z daktylami
2024-02-01Gdy masz mało czasu, a musisz wyczarować pyszną przekąskę, z pomocą przychodzą placki tortilli. Można je przygotować na różne sposoby, np. z łososiem i bazylią.
Składniki na roladki z tortilli z łososiem:
- 1 placek tortilli (np. grillowanej)
- pół niedużej papryki czerwonej
- kilka listków bazylii (ewentualnie szpinaku)
- 100 g łososia
- ok. 75 g serka twarogowego o smaku chrzanowym lub śmietankowym
Przygotowanie
Roladki z tortilli z łososiem i bazylią
1
Serek twarogowy rozsmarować na placku tortilli. Następnie rozłożyć na nim plasterki łososia, pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz listki bazylii (ewentualnie szpinaku).
2
Placek możliwie ciasno zrolować, a następnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3
Przed podaniem pokroić zwiniętą tortillę ostrym szerokim nożem na 10-12 roladek. Docisnąć palcami, jeśli roladki się rozpadają. Smacznego!
2 Comments
Czy to jeszcze przekąska, czy już kulinarna poezja? Serio, jakby ktoś wziął kawałek nieba, dodał odrobinę magii i zamienił go w jedzenie. Tortilla miękka jak poduszka, łosoś wędzony na zimno – delikatny i pełen smaku, a bazylia? Dodaje świeżości i aromatu, który unosi się w powietrzu.
To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Smak, wygląd, konsystencja – wszystko gra. Nie powstydziłyby się tego najlepsze bistro w Krakowie. A co najlepsze, przepis jest prosty i klarowny, więc nawet kulinarny laik sobie poradzi.
Bardzo dziękuję i życzę wielu takich uczt 🙂