
Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna?
2021-08-29
Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
2021-09-01Śliwki i melon w jednym słoiku to bardzo zgrany duet :) Serdecznie polecam wypróbowanie powideł śliwkowych z dodatkiem melona!
Składniki na powidła śliwkowe z melonem:
- 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
- 400 g melona np. Galia (waga przed obraniem i wydrążeniem)
- 500 g cukru
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Powidła śliwkowe z melonem
1
Śliwki dokładnie umyć i lekko osuszyć. Następnie pokroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i potrząsnąć lekko garnkiem na boki, żeby lepiej rozprowadzić cukier. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (zostawiam w temperaturze pokojowej).
2
Na drugi dzień obrać melona ze skórki i usunąć miąższ z pestkami ze środka. Następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka ze śliwkami i lekko zamieszać drewnianą łyżką.
3
Gotować na słabym ogniu co jakiś czas mieszając (delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką) przez ok. 60 minut.
4
Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Gorący dżem ze śliwek i melona przekładać do wyparzonych słoików (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca u góry) i szczelnie zakręcać nakrętki. Słoiki ustawiać do góry dnem na blacie kuchennym (na macie silikonowej lub ręczniku) i zostawić tak na całą dobę.
5
Następnie powycierać słoiki wilgotną ściereczką, jeżeli się lepią od dżemu, i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce. Po otwarciu przechowywać powidła w lodówce. Smacznego!