
Szybkie ciasto maślane ze śliwkami
2021-08-16
Sałatka z arbuzem i jarmużem
2021-08-17Powidła śliwkowe mają szerokie zastosowanie zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Tego lata szykując dżemy śliwkowe połączyłam żółte śliwki z paroma dodatkami. Oto przepis na powidła ze śliwek z cukinią i cynamonem.
Składniki na powidła śliwkowe z cukinią:
- 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
- 500 g cukinii (waga przed wydrążeniem)
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Powidła śliwkowe z cukinią
1
Śliwki dokładnie umyć i lekko osuszyć. Następnie pokroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i potrząsnąć lekko garnkiem na boki, żeby lepiej rozprowadzić cukier. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (zostawiam w temperaturze pokojowej).
2
Na drugi dzień wydrążyć z cukinii miąższ z pestkami i pokroić resztę w drobną kostkę (można wcześniej cukinię obrać, ale ja zostawiam ze skórką). Przełożyć do garnka ze śliwkami i lekko zamieszać drewnianą łyżką.
3
Gotować na słabym ogniu co jakiś czas mieszając (delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką) przez ok. 60 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i delikatnie wymieszać.
4
Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Gorący dżem ze śliwek i cukinii przekładać do wyparzonych słoików (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca u góry) i szczelnie zakręcać nakrętki. Słoiki ustawiać do góry dnem na blacie kuchennym (na macie silikonowej lub ręczniku) i zostawić tak na całą dobę.
5
Następnie powycierać słoiki wilgotną ściereczką, jeżeli się lepią od dżemu, i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce. Po otwarciu przechowywać powidła w lodówce. Smacznego!