
Pyszny likier kawowy
2021-05-24
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką bezową
2021-05-25Pyszny poncz kawowy do nasączania blatów tortowych i ciast. Idealny do tiramisu, tortów czekoladowych, orzechowych i kawowych.
Składniki:
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka lub 2 łyżeczki zwykłej kawy rozpuszczalnej
- 40 ml amaretto lub słodkiej nalewki owocowej (ewentualnie 30 ml wódki albo brandy)
- opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie
ponczu kawowego do ciast i tortów
1
Kawę oraz cukier (opcjonalnie) rozpuścić w 150 ml ciepłej wody. Dodać alkohol i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2
Wystudzoną kawą smarować blaty tortu lub ciasta, zwracając szczególną uwagę na brzegi blatów. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego, ale można też polewać ciasto łyżką.
3
Nasączone ciasto odstawić na ok. 30 minut do przegryzienia (można na dłużej), a następnie smarować kremem. Smacznego!