
Wafelki z kremem kajmakowym
2021-04-26
Ciasto bananowe z kajmakiem i masłem orzechowym
2021-04-28Odpowiedni poncz do tortu wzbogaci jego smak i sprawi, że blaty tortu nie będą suche. Jednym z moich ulubionych ponczów jest ten z cytryną i brandy.
Składniki:
- 110 ml wody
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml brandy
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
PONCZU DO NASĄCZENIA TORTU
1
W kubku wymieszać wodę (w temperaturze pokojowej) z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać sok z cytryny i brandy. Ponownie wymieszać.
2
Przygotowanym ponczem smarować blaty tortu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego, ale można też polewać ciasto łyżką.
3
Nasączone blaty odstawić na ok. 30 minut do przegryzienia (można na dłużej), a następnie smarować kremem. Smacznego!