
Chatka z piernika
2021-11-15
Seromakowiec
2021-11-18Prosty przepis na przepyszne ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Jednocześnie miękkie i kruche, kuszą różnorodnymi kształtami i smakiem. Moja rodzinka najchętniej zjadłaby wszystkie na raz ;)
Składniki na półkruche ciastka z maszynki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej szklanki* cukru pudru
- 300 g masła (schłodzonego)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
- 80 ml mleka
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę
1
Mąkę tortową wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka, aromat migdałowy lub waniliowy oraz mleko. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk, dodać więcej mąki. Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 30 minut do lodówki.
3
Odrywać po kawałku ciasta (masa będzie dość miękka) i wkładać do maszynki do ciastek. Blachy do pieczenia niczym nie smarować ani nie przykrywać. Przykładać maszynkę do blachy i wyciskać ciastka bezpośrednio na blaszkę. Należy wyczuć, czy wystarczy jedno przyciśnięcie tłoczka/rączki od maszynki, czy potrzeba więcej, żeby ciasteczko miało odpowiedni kształt i grubość.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach z termoobiegiem przez ok. 10-17 minut do zarumienienia. Im bledsze ciastka, tym bardziej miękkie. Im bardziej rumiane, tym bardziej kruche (jednak nie twarde, lecz nadal miękkie). Po upieczeniu ściągać ciastka z blachy i studzić na kratce lub na talerzu. Na przestudzoną blachę wyciskać kolejną porcję ciastek.
5
Ciastka można długo przechowywać w zamkniętym pojemniku. Są idealne na święta i na co dzień. Smacznego!