
Szybki sos czosnkowy do kanapek i przystawek
2021-02-02
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
2021-02-04Robisz ciasto, babeczki lub rogaliki i zastanawiasz się nad polewą? Tym razem proponuję bardzo szybki i łatwy przepis na polewę z białej czekolady. Jeżeli dodatkowo na wierzch posypiesz tartą ciemną czekoladę lub posiekane orzechy, Twoje wypieki będą wyglądać i smakować cudownie :)
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 1 tabliczka białej czekolady (ok. 100 g)
- 4 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
polewy z białej czekolady
1
Czekoladę połamać na kawałeczki i podgrzewać razem ze śmietanką w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy czekolada się rozpuści, a masa zyska jednolitą, gładką konsystencję, zdjąć z ognia i trochę przestudzić.
2
Gdy polewa przestygnie udekorować nią ciasto, rogaliki czy bułeczki. Na wierzch można posypać posiekane orzechy lub tartą ciemną czekoladę. Smacznego!