
Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)
2019-12-02Kto nie lubi zapachu domowej pizzy? Chrupiące ciasto, ciągnący ser, ulubione składniki... Mmmm :) Zaskocz rodzinę oraz gości pizzą lepszą niż z pizzerii ;)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej typ 450 lub typ 650)
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka (ewentualnie wody)
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy (lub 1/3 szklanki oliwy, żeby ciasto było bardziej chrupiące)
Składniki na sos:
- puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
- lyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
- pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
Dodatki do pizzy
- ser żółty
- szynka
- kukurydza konserwowa
- ananas z puszki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- mozzarella
- szpinak mrożony
- ser żółty
- salami
- kukurydza konserwowa
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- ser żółty
- szynka
- kukurydza konserwowa
- pieczarki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- ser żółty lub mozzarella
- szynka
- ostre salami
- kukurydza konserwowa
- papryczka chili, np. jalapeno
- papryka czerwona
- opcjonalnie sos tabasco
Przygotowanie
pizzy z ręcznie ugniatanym ciastem
1
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem (ewentualnie wodą), wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż wyrosną.
2
Mąkę wymieszać z solą, następnie wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto w miarę ugniatania robi się coraz bardziej miękkie i plastyczne. Gdyby jednak nadal było za twarde, dolać trochę mleka. W przypadku zbyt miękkiego ciasta, które po dłuższym ugniataniu dalej mocno klei się do rąk, dodać trochę mąki.
3
Do wyrobionego ciasta dodać oliwę i ponownie zagnieść. Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć. Przełożyć ciasto do dużej miski wysmarowanej lekko oliwą lub olejem. Przykryć i odstawić na kilka minut na bok, a w tym czasie przygotować sos pomidorowy.
3
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
4
Blat posypać delikatnie mąką lub posmarować olejem. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blach oraz preferencji co do grubości ciasta. Ja zawsze dzielę ciasto na 3 części i rozwałkowuję dosyć cienko na okrągłe blachy o średnicy 34 cm. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
5
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
6
Przygotować ulubione dodatki: szynkę, salami, pieczarki, warzywa itp. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół.
7
Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - POZA ŻÓŁTYM SEREM. Ser należy dodać w trakcie pieczenia pizzy, żeby był bardziej ciągnący.
8
PIECZENIE Wkładać blachy pojedynczo do nagrzanego piekarnika (temperatura 220 stopni, góra-dół). Po ok. 6-7 minutach wyciągnąć blachę, zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura, posypać pizzę serem. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
7
Brzegi upieczonej pizzy można posmarować oliwą, żeby nie wysychały.
Smacznego!