
Deser ananasowy z kremem kajmakowym
2021-05-18
Krem kawowy z mlekiem w proszku
2021-05-21Chrupiący spód, ciągnący ser, szynka, papryka i ananas - to zdecydowanie moja ulubiona pizza :)
Składniki na ciasto (3 blachy po 34 cm):
- 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka (ewentualnie wody)
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos (wersja podstawowa):
- puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
- lyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
- pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
Dodatki na 1 pizzę:
- ok. 100 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
- kilka plastrów szynki
- 1/3 puszki ananasa w lekkim syropie
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mała papryka czerwona
- opcjonalnie: pół papryki żółtej
- opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
- opcjonalnie: pół kulki mozzarelli (ok. 50 g po odsączeniu)
- opcjonalnie: 2 kulki mrożonego szpinaku
Dodatki na 3 pizze:
- ok. 300 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
- kilkanaście plastrów szynki
- 1 puszka ananasa w lekkim syropie
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 duże papryki czerwone
- opcjonalnie: 1 duża papryka żółta
- opcjonalnie: pół papryki zielonej
- opcjonalnie: półtorej kulki mozzarelli (ok. 150 g po odsączeniu)
- opcjonalnie: 5-6 kulek mrożonego szpinaku
UWAGI PASIBRZUSZKA:
Zamiast podstawowego sosu możesz użyć jednego z poniższych przepisów. Pierwszy jest szybki, a drugi wymaga trochę więcej czasu, jednak jest bardzo pyszny i można go używać zarówno na spód do pizzy, jak i do upieczonej pizzy zamiast ketchupu.
Przygotowanie
pizzy hawajskiej
1
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem (ewentualnie wodą), wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż wyrosną.
2
Mąkę wymieszać z solą, następnie wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto w miarę ugniatania robi się coraz bardziej miękkie i plastyczne. Gdyby jednak nadal było za twarde, dolać trochę mleka. W przypadku zbyt miękkiego ciasta, które po dłuższym ugniataniu dalej mocno klei się do rąk, dodać trochę mąki.
3
Do wyrobionego ciasta dodać oliwę i ponownie zagnieść. Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć. Przełożyć ciasto do dużej miski wysmarowanej lekko oliwą lub olejem. Przykryć i odstawić na kilka minut na bok, a w tym czasie przygotować sos pomidorowy.
3
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
4
Kuchenny blat posypać delikatnie mąką lub posmarować olejem. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blach oraz preferencji co do grubości ciasta. Ja zawsze dzielę ciasto na 3 części i rozwałkowuję dosyć cienko na okrągłe blachy o średnicy 34 cm. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
5
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
6
Szynkę pokroić na mniejsze kawałeczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Mozzarellę (opcjonalnie) również. Jeżeli ananas jest w plasterkach, pokroić na kawałeczki. Paprykę pokroić w kostkę lub pióra. Szpinak (opcjonalnie) rozdrobnić. Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół.
7
Posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - najpierw szynkę, następnie szpinak, paprykę, ananas, kukurydzę oraz mozzarellę. Nie dodawać na razie żółtego sera!
8
Gdy piekarnik się nagrzeje, wsadzić pierwszą blachę (każdą pizzę pieczemy pojedynczo). Po ok. 7 minutach wyciągnąć blachę i zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura. Szybko posypać pizzę żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade. Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!