
Chleb pszenno-razowy (wilgotny)
2020-01-02
Pierniczki świąteczne
2020-01-04Miękkie i pyszne pierniczki kakaowe, które nie wymagają leżakowania. Wyczarujesz z nich urocze dekoracje na święta i nie tylko :)
Składniki na pierniczki:
- 750 g mąki tortowej typ 450
- 250 g masła lub margaryny do pieczenia
- 250 g cukru (najlepiej drobnego)
- 200 ml (czyli 250 g) miodu
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 opakowania (razem 40 g) przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przydatne do dekoracji:
- gotowy lukier/polewa lub cukier puder, białko i sok z cytryny*
- barwniki spożywcze do lukru
- ozdoby cukiernicze (posypka, kuleczki, brokat)
- roztopiona czekolada
- patyczki do szaszłyków (do lizaków piernikowych)
- folia transparentna do pakowania prezentów
- kolorowe wstążki
Przygotowanie
pierniczków kakaowych
1
Miód, masło (lub margarynę) oraz cukier podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia miodu i cukru. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i cukier się rozpuści (czasami cukier nie do końca się rozpuszcza, ale to nie szkodzi), odstawić do przestudzenia.
2
Do mąki wsypać kakao, sodę oraz przyprawy. Wymieszać i przesiać przez sitko.
3
Mieszankę dodać do przestudzonego, ale wciąż lekko ciepłego miodu, wbić jajka, wszystko razem dobrze zagnieść. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Jeśli masa jest zbyt twarda (np. po nocy w lodówce), odstawić na 30-60 minut (lub dłużej w zależności od stopnia twardości ciasta), żeby trochę zmiękła. Chwilkę pougniatać, odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienkie placki. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką.
Jeżeli robisz piernikowe "lizaki", rozwałkuj ciasto na grubość ok.4-6 milimetrów.
Jeżeli robisz piernikowe "lizaki", rozwałkuj ciasto na grubość ok.4-6 milimetrów.
5
Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
6
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki: grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę), tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka, widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
7
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, przez 7-8 minut.
8
Jeżeli chcesz zrobić "lizaki" piernikowe, musisz nadziewać pierniki na patyczek od razu po upieczeniu, póki są gorące i miękkie i odkładać na blat lub tackę do wystygnięcia.
9
Jeżeli robisz ozdoby na choinkę, a w piernikach nie ma jeszcze dziurek na wstążkę lub zarosły w trakcie pieczenia, możesz zrobić dziurkę zwykłą rurką do napojów (polecam te szersze rurki), póki pierniki są gorące i miękkie.
10
Całkiem wystudzone pierniczki można udekorować lukrem, czekoladą i różnymi ozdobami. Można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Propozycje różnych lukrów znajdują się w poniższych zakładkach. Życzę dobrej zabawy :)
Pierniczki możesz ozdobić lukrem lub czekoladą
- 1 białko
- 1 szklanka (200 ml) cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Białko ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną, dodać cukier puder (najlepiej wcześniej go przesiać przez sitko, by nie było żadnych grudek). Wymieszać, dodać sok z cytryny (przez sitko) oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką przez kilka minut. Można podzielić masę na 3-4 części i do każdej dodać barwnik w innym kolorze.
Gotowy lukier przelać do woreczka cukierniczego lub szprycy z cieniutką końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą. Można nim tworzyć precyzyjne wzorki, kropki, linie itd. Lukier można przechowywać w zamkniętym woreczku w lodówce przez 2-4 dni, po wyjęciu z lodówki można odczekać aż trochę się zagrzeje i pougniatać woreczek palcami, żeby lukier łatwo się rozprowadzał przy dalszym dekorowaniu.
- 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka cukierniczego z minimalnym otworkiem na końcu. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby czekolada nie wyciekała górą. Rozpuszczona czekolada świetnie się nadaje do rysowania różnych wzorków.
Niewykorzystaną część można włożyć razem z woreczkiem do szklanki czy kubka, wygiąć końcówkę woreczka do góry, by czekolada nie wyciekała (zwłaszcza przy ponownym podgrzewaniu) i schować do lodówki na dłuższy czas. W razie potrzeby woreczek przełożyć do kubka z gorącą wodą, uważając by końcówka woreczka była wygięta do góry. Po chwili czekolada będzie nadawała się do dalszego dekorowania.
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki aquafaba (np. wody z ciecierzycy konserwowej)
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- opcjonalnie: barwniki spożywcze